Subskrybuj RSS
Obecny czas: Śro 08 Lut, 2012

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 127 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Lucky Star SP 250 S - użytkowanie
PostWysłany: Pią 05 Wrz, 2008 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa/Kozienice
Quad: Lucky Star 250
Imię: Mariusz
Nazwisko: Matusiak
Witam, nabyłem drogą zakupu nowego ls-a sp 250 w zeszłym tygodniu. Zrobiłem 100 km w weekend, prócz drobnego haczenia skrzyni przy zapinaniu biegów ( po 50 km wszystko się ułożyło i jest w idealnym porządku) nie mogę nic złego powiedzieć o tym 'sprzęcie'.
Postaram się po każdym weekendzie zdawać na bieżąco relacje dotyczące eksploatacji.
Zabawka ma służyć celom głównie turystycznym i rekreacji a przy okazji penetracji okolic puszczy kozienickiej w sposób określony powyżej więc informacji dot. katowania raczej nie będę umieszczał z prostej przyczyny: braku doświadczeń w tejże materii.
Aha, zgłoszona wada fabryczna do dealera - prawa piasta tylnego koła miała niesymetrycznie osadzone śruby co skutkowało pionowym biciem koła, wymieniona na gwarancji.

Załączniki:
DSC00483 modified.jpg
DSC00483 modified.jpg [ 36.88 KiB | Obejrzany 3310 razy ]
DSC00496 modified.jpg
DSC00496 modified.jpg [ 50.61 KiB | Obejrzany 3316 razy ]

Temat postu:
PostWysłany: Pon 08 Wrz, 2008 
Awatar użytkownika

Kolejny weekend i kolejne 100 km "przebrykane". Qad ma 200 km przebiegu i żadnych uwag z mojej strony. Po 150km konieczność naciągnięcia łańcucha - czynność banalnie prosta.
Przy niskich prędkościach w upalne dni często włącza się wentylator ale to wydaje się być normalnym objawem. Dla mnie troszkę za głośny, będę musiał rozejrzeć się za możliwością wytłumienia bez utraty mocy. Zgodnie z instrukcją wymiana oleju po 200 km, dealer był na tyle uprzejmy, że nie musiałem ciągać qada do serwisu, zrobiłem to sam (stempel w gwarancji podbity).

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zasadniczo okolice Częstochowy
Cytuj:
Dla mnie troszkę za głośny, będę musiał rozejrzeć się za możliwością wytłumienia bez utraty mocy.

Zacznij jeździc w kasku, będzie ciszej i bezpieczniej oczywiście. :D

Temat postu:
Awatar użytkownika

Zdjęcia są sugestywne, zrobione zaraz po zakupie. Śmigam w kasku zgodnie z rozsądkiem ale ciut cichszy mógłby być.

Temat postu:
PostWysłany: Wto 16 Wrz, 2008 
Awatar użytkownika

Kolejny weekend za mną. 365 km 'nakręcone' na zegarku. Po ciekawskich próbach rozruchu przy pomocy szarpaka musiałem rozebrać obudowę, zaczęło dzwonić niedokręcone mocowanie w/w elementu. Poza tym, wszystko w najlepszym porządku. Spalanie na poziomie 6-6,5 l/100km więc całkiem przyzwoicie. Polecam lewy brzeg Wisły w okolicach Magnuszewa (pow. kozienicki) - niesamowite łachy długości do 700-800m, sam dziewiczy piach.
Padł mi aparat więc zdjęcia następnym razem.

Temat postu:
PostWysłany: Pon 22 Wrz, 2008 
Awatar użytkownika

450 km i łańcuch ponownie do naciągnięcia. Mam nadzieję, że to ostatni raz. Lekko irytujące są stuki zaworów przy energicznym przyspieszaniu, idea izolowania fabrycznej instalacji elektrycznej jak najbardziej słuszna. Zgubiona śruba od przedniego 'bumpera'. Przy okazji wycieczki nad Wisłą w stronę elektrociepłowni Kozienice odkryłem fajne (chyba bo jestem laikiem) miejsce dla przeprawówek. W załączeniu parę fotek znad Wisły i wspomnianej w zeszłym tygodniu łachy.
Pozdrawiam.

Załączniki:
DSC00591 modified.jpg
DSC00591 modified.jpg [ 21.03 KiB | Obejrzany 3294 razy ]
DSC00598 modified.jpg
DSC00598 modified.jpg [ 19.96 KiB | Obejrzany 3290 razy ]

Temat postu:
PostWysłany: Pią 26 Wrz, 2008 
Awatar użytkownika

Jutro muszę 'przetuptać' ok. 100km, niestety w większości po asfalcie. Jakieś sugestie Użytkowników w kwestii maxymalnego oszczędzenia maxissów ?. Nie mam na razie dodatkowego kompletu szosówek więc za rady tego typu z góry dziękuję.
Liczę na Wasze konstruktywne rady.

Temat postu:
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: mazowieckie
Quad: testowy :)
Imię: Grzegorz
Nazwisko: Głowienka
:idea: Jeżeli nie masz szosówek, to jest oczywiście na to rada. :arrow: Przede wszystkim nie staraj się jeździć prosto tylko wybierz trasę asfaltową z jak największą liczbą zakrętów. Jeżeli nie masz zakrętów to starj się jechać zygzakiem i oczywiście na każdym z winkli na asfalcie odwijaj i wchodź poślizgiem, hamuj ostro co 300 m z prędkości maksymalnej aż do zatrzymania. Możesz również wykorzystując przedni hamulec zblokować przednie koła i odwijać gaz - czyli potosznie palić gumę... Hmm po niedługim czasie z twoich Maxxisów zrobią się opony szosowe :figielek:

Czyli jeżeli chcesz oszczędzić terenowe oponki i nie chcesz mieć slickowych Maxisów Razr nie stosuj powyższych rad...

Zasadniczo najwięcej opony ścirają się w zakrętach, bo masz ośkę z tyłu... Staraj się jeździć wolniej i bez poślizgów z akrętach. A 100 km to znowu nie taki długi dystans...

QUADZIK - polski magazyn o quadach - czyli pierwsza polska gazeta poświęcona wyłącznie quadom... - numer 1/2012 już w sprzedaży

Kalendarz Quadowy 2012 - już można zamawiać w Sklepie Quadzik.pl, ale wysyłkę rozpoczynamy około 25.11.2011

Temat postu:
Awatar użytkownika

Jasno, zwięźle z sensem i na temat. Dzięki serdeczne, szczególnie za informację dotyczącą dystansu, który wydawał mi się zabójczy dla opon. Czytając posty dot. opon terenowych i ich zużycia na asfalcie chyba przesadziłem z nadwrażliwością.
Pozdrawiam
Mariusz

Temat postu:
PostWysłany: Pon 29 Wrz, 2008 
Awatar użytkownika

590 km i żadnych uwag dotyczących awaryjności. Opony terenowe jak sama nazwa wskazuje, także nie polecam dłuższych przelotów po asfalcie. Po 150 km (nie miałem innego wyjścia, chyba że pks) szarpania się po asfaltowych koleinach miałem serdecznie dość, w niedzielę nawet nie chciało mi się patrzeć na qadzinę. Huk opon na czarnym już po kilkunastu kilometrach jest upierdliwy niczym ból zęba.
Pozdrawiam

Temat postu:
PostWysłany: Wto 07 Paź, 2008 
Awatar użytkownika

Hmmm, jeśli tak dalej będzie się sprawował to nie będę miał o czym pisać. W miniony weekend 'wytaplałem' qada na odcinku 25x2 km wzdłuż lewego brzegu Wisły, mimo że pogoda w sobotę nie sprzyjała turystyce. Nie spojrzałem na 'szafę' ale strzeliłem ok 100tki, łącznie z kręceniem donut'ów na mokrym asfalcie. Zero negatywnych uwag dotyczących eksploatacji. Byle do następnego weekendu.
Pozdrawiam

ps. jeśli znajdzie się ktoś chętny do wspólnej turystyki (katowanie, upalanie, mordowanie, spawanie manetki - dziękuję bardzo, nie jestem zainteresowany, nie chcę zrazić do siebie okolicznej ludności), to pozostaję do dyspozycji w każdy weekend w okolicy: Magnuszew, Ryczywół, Studzianki Pancerne (okolice Kozienic- ładne tereny nad Wisłą, Radomką a nawet można się szarpnąć w stronę Pilicy).

Temat postu:
PostWysłany: Pon 13 Paź, 2008 
Awatar użytkownika

750 km i wszystko gra. Nic się nie odkręciło ani ukręciło, nic nie stuka i nie trzeszczy. Spalanie w granicach 5,5 l/100km przy rekreacyjnej jeździe. Mimo wielu obaw co do jakości produktu jakim jest ls, miło zaskakuje. Wiem, że 750 km to żaden przebieg ale jest to już parę kilometrów które pozwala na obszerniejszą opinię.
Nie jest to sprzęt sportowy, w porównaniu do firmowych 250-300'tek wypada dość mizernie jeśli chodzi o możliwości, miałem okazję się o tym przekonać w miniony weekend.
Spora waga i te paręnaście kucyków to ciut mało żeby po piachu wyrabiać się za firmówkami.
Natomiast ogólne gabaryty ls'a pozawalają w sposób komfortowy używać go jako sprzętu rekreacyjno-turystycznego.
Jeśli dalej nie będzie sprawiał technicznych kłopotów to zostanie u mnie jako drugi (zaczynam się rozglądać za czymś większym, silniejszym, przeprawowym).
Poniżej parę fotek z kolejnego wypadu - jak zwykle nad Wisłę.
Pozdrawiam

Załączniki:
DSC00627 modified.jpg
DSC00627 modified.jpg [ 32.2 KiB | Obejrzany 3296 razy ]
DSC00643 modified.jpg
DSC00643 modified.jpg [ 33.21 KiB | Obejrzany 3284 razy ]

Temat postu:
PostWysłany: Wto 21 Paź, 2008 
Awatar użytkownika

Nieuchronnie zbliżamy się do przeglądu po 1000km. 870km na szafie po ostatnim weekendzie.
Awaryjność - 0.
Wrażenia z eksploatacji - muszę poprosić o łopatologiczny instruktaż regulacji amortyzatorów, oryginalne nastawy są za twarde, szczególnie odczuwalne podczas szybszych przejazdów nierównymi szutrami. W sumie to jedyna uwaga ale z tego co czytałem na forum można zawiechę regulować więc liczę na Użytkowników.
Btw, temat z nadmierną hałaśliwością nadal aktualny więc jeśli macie jakiś pomysł na wyciszenie bez jednoczesnej utraty mocy, będę wdzięczny.
Poniżej nowy użytkownik ls'a - prawdopodobny spadkobierca przy zmianie maszyny.

Załączniki:
DSC00710 modified.jpg
DSC00710 modified.jpg [ 41.16 KiB | Obejrzany 3275 razy ]
DSC00729 modified.jpg
DSC00729 modified.jpg [ 35.57 KiB | Obejrzany 3273 razy ]
DSC00739 modified.jpg
DSC00739 modified.jpg [ 25.86 KiB | Obejrzany 3273 razy ]

Temat postu:
PostWysłany: Pon 27 Paź, 2008 
Awatar użytkownika

Prawie 1000. W przyszły weekend przegląd. Pojawiła się USTERKA !. Po przejechaniu 40km jednym tchem przy przeciętnej prędkości 70-75 km/h, obroty biegu jałowego wzrosły z 1700 do 2000. Przyczyna - samoistne przestawienie się śrubki od regulacji obrotów. W wyniku "fachowych" oględzin usterka wyeliminowana. Co ciekawe po ustawieniu obrotów na ok. 1550-1600 silnik pracuje znacznie równiej, zmniejszył się zakres 'pływania' obrotów.

Temat postu:
PostWysłany: Śro 12 Lis, 2008 
Awatar użytkownika

Niestety, mimo pięknego weekendu, nie dokręciłem do 1000 i nie zrobiłem jeszcze przeglądu. Przyczyną jest, wydawałoby się sprawa prozaiczna, rozsypana podkładka dociskająca tarczę hamulca tylnego na ośce. Nie jest dostępna u importera (!!!), nie ma jej także na stanie dealer u którego quada kupiłem ani żaden inny w okolicy. Próba znalezienia zamiennika nie powiodła się do chwili obecnej. Niestandardowy wymiar wspomnianego szczegółu powoduje że nie mogę go nigdzie dostać. Maszyna w sumie uziemiona, bo bez tej podkładki tarcza ma luzy więc używanie tylnego hebla nie wchodzi w rachubę. A miało być tak pięknie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 127 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości